A typical kind of house found in the east of the Netherlands, where old buildings -like barns- are renovated and transformed into beautiful homes with a thatched roof.
Quite common as well are the roof top signs/decorations (called 'geveltoptekens' in Dutch). Sometimes it's an art expression, however they often refer to Christian symbolism. I'm not really sure about the origin of this one though..
Another name for the triangular part together with the roof top decoration is (in Dutch) 'uilenbord', lit. 'owl board'. The triangular part used to have a round opening for ventilation, and owls could fly in and out as well -helping to keep the barn free from mice.
(thanks s.c !)
Ja het heeft allemaal een betekenis, net als die bewerkte bomen boven de voordeuren. Ik kan alleen nooit onthouden wat het betekent....:))
BeantwoordenVerwijderenToon ik ooit eens in een grijs verleden geschiedenis van de bouwkunst kreeg heette dit een uilenbord maar door zo te zien de bewoning is een gat voor uilen niet meer zo wenselijk en is het origineel vervangen door een meer uitgeklede versie.( Over de versiering bovenop is nog wel iets in wikipedia te vinden)
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de informatie, s.c.
VerwijderenNou Marleen daar zou ik best willen wonen dicht bij de natuur ,ja dat lijkt mij wel wat.
BeantwoordenVerwijderenBeautiful house type. Quite different from ours.
BeantwoordenVerwijderenHave a happy weekend.
Very interesting decorations. This wooden little house looks like a house of my grandmother.
BeantwoordenVerwijderenHave a nice weekend
Wat een mooie foto's, mooi huis en ook een mooie compositie, je onderste foto, met die boomtakken voor de geveltop, met nog maar enkele blaadjes (in de top)!
BeantwoordenVerwijderenToen ik ooit in een openluchtmuseum was (weet niet meer of 't in Arnhem of Veenpark was) kreeg ik uitleg dat deze geveltoptekens van ver vóór de tijd van het christendom stammen, en dat ze geluk zouden brengen, en/of bijv. onweer afweren.
Ik heb nog even gezocht, en vond informatie op http://tagrijn.wordpress.com/2008/11/12/makelaars-op-he/ (ze blijken ook 'makelaars' genoemd te worden!) en http://web.archive.org/web/20080413013430/http://www.geocities.com/twentschgenootschap/geveltekens.htm (dan lijkt die van jouw foto een soort kruising tussen een vereenvoudigde donderbezem en een protestants gevelteken).
Reuze bedankt voor je beide links, Heleen, ik heb ze bekeken en er is veel interessante informatie op te lezen. Bijzonder hoe elk detail z'n eigen betekenis heeft, en toch bijzonder hoeveel er in deze tijd (gelukkig!) van bewaard is gebleven.
Verwijderen